Järjestä ulkoilmaelokuvatapahtuma

Täyden palvelun ulkoilmaelokuvaesitykset

Ulkoilmaelokuvaesitys "vanhaan tyyliin" on tunnelmallinen tapa yhdistää historiaa ja tätä päivää, esittää elokuvia suurella kankaalla ja vaikkapa kohottaa juhlatunnelma korkealle.

Tiesitkö että ainoa tapa esittää julkisesti suurella kankaalla vuosina 1935-2005 tehtyjä koko illan elokuvia on analoginen 35 mm filmiesitys? Vanhoista elokuvista ei ole olemassa digitaaliseen esitykseen sopivia elokuvakopioita. Kaikista tunnetuista elokuvateatterissa esitetystä elokuvasta on olemassa elokuvakopio Suomessa arkistossa (Kavi).  Kun tilaat elokuvaesityksen meiltä, järjestämme elokuvakopion ja sen esittämiseen tarvittavat kotimaiset ja kansainväliset luvat. Autamme kaikissa teknisissä järjestelyissä ja takaamme historiallisen elokuvaesityksen onnistumisen.

Helsingin Studiopalvelut on niitä harvoja, jotka pystyvät tarjoamaan täyden palvelun ulkoilmaelokuvaesityksen vanhanajan analogisella 35 mm elokuvaprojektorilla. Ammattitaitoiset elokuvakoneenhoitajamme ovat kokeneita filminkäsittelijöitä ja työskennelleet aikoinaan Finnkinon elokuvateattereissa v. 1981 alkaen.

Helsingin Studiopalvelut on järjestänyt elokuvaesityksiä vuosien kokemuksella mm. elokuvateattereiden, kaupunginmuseoiden, kaupunginosayhdistysten kanssa, kuntien ja kaupunkien kulttuuritoimien kanssa sekä erilaisten yritysten ja yhdistysten kanssa mm. Helsingin keskustassa, Espoossa, Kauniaisissa, Töölönlahdella, Herttoniemessä, Puotilassa, Myllypurossa, Marjaniemessä, Viikissä, Keravalla, Klaukkalassa, Salossa sekä Hämeenlinnassa. Henkilökunta koostuu elokuva-alan osaajista, jotka tuntevat perinteisen esitystekniikan ja haluavat ylläpitää mahdollisuutta esittää elokuvia sillä formaatilla, jolla ne on kuvattu - 35 mm filmillä. Nykypäivänä elokuvan esittäminen filmiltä on erittäin poikkeuksellista ja vaatii ammattitaitoa.

Anna unohtumaton elämys ja järjestä perinteinen ulkoilmaelokuvanäytös!

Elokuvakopiot vuokrataan Kansallisesta Audiovisuaalisesta Instituutista (Kavi). Asetaattielokuvakopion käsittely vaatii erityistä huolellisuutta, vaikkeivat ne olekaan helposti syttyvää nitraattifilmiä. Elokuvien arkistosta voi tutkia mahdollisia elokuvia esitettäväksi www.elonet.fi.

"Valon ja varjon leikki alkakoon", kuten Peter von Bagh elokuvaesitystä kutsui.

Vaalan elokuvafestivaali järjestettiin Vaalassa elokuussa 2021. Kaikki elokuvat esitettiin autenttisina elokuvaelämyksinä 35mm filmiltä. Tekninen toteutus Helsingin Studiopalvelut. Katso kaikki kuvat klikkaamalla kuvaa.

Helsingin Kaupunginmuseo järjestää vuosittain Lumoava leffapiha -elokuvafestivaalin. Kaikki elokuvat esitetään 35mm filmiltä. Tekninen toteutus Helsingin Studiopalvelut. Katso kaikki kuvat klikkaamalla.

Tappajahai 35 mm filmiltä esitettynä Siltamäen ostarin uimahallissa. Katso kuvat klikkaamalla.

Mamma Mia (2008) 35mm filmiltä esitettynä  Kauniaisissa. Katso kuvat klikkaamalla.

Tekniikkaa ja valkokankaita. Katso kuvat klikkaamalla:

 • rullakangas
 • kiinteä valkokangas
 • valkokangas samettimaskeilla (sisätiloihin)
 • kuorma-auton kylki

Casablanca (1942) 35 mm filmiltä esitettynä Keravan Aurinkomäellä. Katso kuvat klikkaamalla.

Katso kuvat ulkoilmaesityksen pystytyksestä.

Tekniikkaa ja valkokankaita

Erilaisia valkokankaita tarpeen mukaan saatavilla. Leveydet:

 • 1,9 m maasta vedettävä pull-up-kangas
 • 2,7 m tai 3,9m (rullakangas)
 • 4,2m,  5,5m tai 8m (kiinteä valkokangas telineellä)

Käytettävissä kaksi Philips Fp6 projektoria (vm. 1952), valoteho 1000W tai 2000W (xenon); 24 kuvaa/s. Esityskelan pituus max. 1800m 35mm filmiä (n.60 min.); kelanvaihdossa 2 min. väliaika. Äänentoisto valoääni/ledilukija; monoääni tai stereo/Dolby-stereo.

Kunnostamme ja entisöimme myös vanhoja 35 filmiprojektoreita: Aktino, Bauer, Philips, Victoria jne.

Punkalaitumen Mäenpään työväentalossa toimi yhden projektorin elokuvateatteri, jossa Työväen yhdistys järjesti elokuvatoimintaa. Mäenpään työväentalon elokuvateatterissa näytettiin elokuvia vv. 1941-1973. Tilassa olevan projektorin, Bauer B5:n kunnostus aloitettiin marraskuussa 2017 ja saatiin päätökseen kesällä 2019.

Vanhan konehuoneen käyttöönotto vaatii erikoisammattitaitoa monelta osa-alueelta - älä yritä itse kytkeä sähköjä vanhoihin laitteisiin ennen meidän tarkistustamme! 

Helsingin Studiopalvelut tarjoaa kokonaisvaltaisin kunnostus- ja huoltopalvelun vanhoille konehuoneille. Projektit ovat aina hyvin vaativia ja yksilöllisiä. Ne sisältävät mm.

 • 35 mm elokuvaprojektorin kuntokartoituksen ja perushuollon (ruosteenpoisto, puhdistus, öljynvaihto jne.)
 • sähkökytkentöjen tarkistuksen ja uusinnan
 • tasasuuntaajan ja valonlähteen (hiilikaari/xenon) tarkistuksen ja huollon
 • äänikennon, äänilampun ja vahvistimen sekä äänentoiston tarkistuksen ja huollon
 • valkokankaan uusinnan

Koska varaosien saatavuus on aina sattumankauppaa, ei kaikkea vanhaa tekniikkaa saada välttämättä käyttöön. Pyrimme tällöin hankkimaan korvaavaa tekniikkaa, jotta teatteri saadaan esityskuntoon.

 

Valokuvia Bauer B5:n kunnostuksesta 2017-2019

Mäenpään työväentalon elokuvateatteri v. 1941-1973. Ensi-esitykset Huhtamon IFF-elokuvafestivaaleilla heinäkuussa 2019.

Yhdistyksen tai muun järjestäjän tehtävät elokuvateatterin kunnostuksessa:

 • työryhmän kokoaminen
 • hankkii rahoituksen/sponsoroiden hankinta
 • vastaa tapahtumassa muista kuin elokuvaan liittyvistä luvista, järjestyksenpidosta ja siivouksesta sekä mahdollisista tarjoiluista.

Projektiin liittyviä seikkoja:

 • Projektit ovat aina yksilöllisiä ja edellyttävät  tutustumista ja tekniikan kunnonarviointi

 • Sähkötyöt tilataan erikseen sähköliikkeeltä, lisäksi käytetään muita asiantuntijoita tarpeen mukaan.

 • Kunnostusprojekti tehdään yhteistyössä tilaajan kanssa ja projektin aikana tulevista kysymyksistä neuvotellaan tilaajan kanssa.

Ota yhteyttä niin keskustellaan tarkemmin!

Lisää ajankohtaisia tilannekuvia fb-sivuillamme.

 

 

Onnistunut tapahtuma vaatii:

 • sopivan tapahtumapaikan & elokuvan
 • hyvän ennakkosuunnittelun ja ajoissa tapahtuvat valmistelut
 • hyvän yhteistyön eri osapuolten välillä
 • markkinoinnin katsojien saamiseksi

Kaupunginosayhdistyksen tai muun järjestäjän tehtävät:

 • nimeää työryhmän
 • valitsee esityspaikan ja -ajankohdan
 • hankkii rahoituksen ja sponsorit
 • vastaa tapahtumassa muista kuin elokuvaan liittyvistä luvista, järjestyksenpidosta ja siivouksesta sekä mahdollisista tarjoiluista.

Helsingin Studiopalvelut tarjoaa:

 • perinteisen 35 mm filmin elokuvaelämyksen valkokankaalta
 • elokuvakopion lainaamiseen liittyvät palvelut lupineen äänentoiston ja valkokankaan
 • ainutlaatuisen palvelukonseptin

Elokuvaesitys voidaan järjestää myös polkusähkövoimalan avulla - tällöin esitys näytetään videotykillä!

Rahoitus

Koska tapahtuman luonne on usein erityislaatuinen ja se vaatii paljon valmisteluja sekä erityistä tekniikkaa, tapahtumaan kannattaa hankkia sponsori. Vastineeksi esityksessä voidaan mm. näyttää sponsorin vanhoja elokuvamainoksia. Esim. K-kauppiaat ovat mielellään tukeneet tapahtumaa ja sopivia mainoksia on ollut saatavilla.

Ennen_esitysta

Ennen esitystä

 

Yleisöä ulkoilmaelokuvissa

Yleisä odottaa esityksen alkamista - kaikki on valmista.

 

Mikä olisikaan tunnelmallisempaa kuin katsoa ulkoilmaelokuvaesityksiä perinteisellä 35mm filmiprojektorilla hämärtyvässä kesäillassa.